{ "title": "Yapay Menisküs", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/yapay-meniskus.jpg", "date": "19.01.2024 00:20:45", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Yapay Menisküs, kaval ve uyluk kemiklerinin eklem yüzeyleri arasında yer alan ve yük taşıma, şokun emilmesi ve kıkırdağın beslenmesi gibi çok sayıda önemli görevi yürüten menisküs dokusu yerine geliştirilen sentetik implantlara verilen genel addır.

Menisküs dokusunun olmadığı durumlarda eklem kıkırdağında erken yaşta hızlı bir bozulma ve kireçlenme (Artrit) ortaya çıkar. Bu yüzden günümüzde menisküs yırtıklarının tedavisi sırasında olabildiği kadar menisküs dokusu korunmaya çalışılır. Günümüz tıbbında hekimler mümkün olduğunca mensiküs dokusunu tamir etmeye ve eğer tamiri mümkün değilse kısmi tıraşlama işlemi ile asgari doku kaybına yol açmaya gayret ederler. Ancak bazı vakalarda menisküsün bir kısmının ya da tamamının çıkarılması kaçınılmaz olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kadavradan alınan allogreft menisküs dokularının nakli gerekir. Fakat gerek kadavradan uygun doku temininde ortaya çıkabilen sorunlar gerek canlı dokuların transplantasyonu sırasında görülebilen bulaşıcı hastalık riski ve gerekse bu dokuların sterilizasyonu işlemi sırasında boyutlarında yaşanan uyumsuzluklar bilim adamlarını çeşitli yapay menisküs dokuları geliştirmeye sevk etmiştir.

Yapay Menisküs Materyalleri

Yakın zamanda en sık kullanılan sentetik menisküs implantları ise Tip I Kolajen liflerinden üretilmiş olan CMI ve poliüretan polimerik implantlardan olan ACTİFİT'tir. Bilhassa menisküsün çerçevesinin korunduğu, kısmi menisküs kayıpları akabinda her iki menisküs implantı ile de başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu yöntemde sentetik dokular zaman içerisinde hastanın kendi hücreleriyle yer değiştirerek canlı bir dokuya evrilmektedir. Nakil işleminin gerçek başarısı ise yıllar sonra bu dokuların gerçek menisküs dokusunun işlevlerini gerçekleştirerek, dizde kireçlenme (Artrit) gelişmesi riskini tamamen ortadan kaldırmasıyla gerçekleşmiş olacaktır. Bu iddianın henüz bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, menisküs dokusunun yokluğunda artritin kaçınılmaz olması ve bunun hayat kalitesine etkisi nedeniyle yapay menisküsün kullanılmasını denemeyi oldukça değerli kılmaktadır.
" } ] }