{ "title": "Menisküs Zedelenmesi", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/meniskus-zedelenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 17:20:21", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Menüsküs zedelenmesi, günümüzde genç yaşlı birçok kişide görülebilmektedir. Yaşam şekillerinin değişmesi dolayısı ile insanlar artık az egzersiz yapmakta ve yanlış beslenmektedirler. Menisküs zedelenmesi daha çok futbol camiasından duymakta olduğumuz bir rahatsızlıktır. Dizindeki meniküs nedeniyle aylarca sahalardan uzak kalan futbolcu haberleri artık kafamızda iyice yer etmiştir. Ancak yüzde olarak baktığımızda daha çok bu tür sporlarda oranın yüksek olmasına karşın yine de toplumun büyük bölümünde görülebilmektedir. Örneğin bacak antrenmanı yapan bir vücut geliştirmeci, fazla ağırlık altına girdiğinde menisküs zedelenmeriskini yükseltmektedir. Menisküs zedelenmesi hangi bölgede olmakta ve nasıl tedavi edilmekte? Bir de bunlara bakalım.

Menisküs zedelenmesi Tanı Nasıl Konulur?

Fizik muayene, menisküs zedelenmelerineözel olarak yapılan testler, radyo-diagnostik yöntemler, hastanın zedelenme ile ilgili hikayesi, oluş şekli, zamanı ve muayene bulguları ile meniküs zedelenmesinden şüphe edilir. Sıradan röntgen grafilerinde menisküs zedelenmesi görülmez. En sağlam görüntüleme aracı olan Mr, zedelenmeyi %80-90 oranında göstermektedir. Eğer bu yöntemde işe yaramaz ise artroskopi ile dizin içine bakılarak kesin tanı konulabilmektedir. Bu yöntem tüm dünyada büyük eklem yaralanmalarının tanı ve tedavilerini kolaylaştırmak için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Hastaya zararı olmayan minor cerrahi bir operasyondur. Artroskopi teknik olarak çok küçük ameliyat kesikleri yardımıyla eklem içerisine konulan kurşun kalemden daha ince aletler ve fiber optik kamera yardımı ile monitör ekranından eklem içinin tam olarak görüntülenmesi esasına dayanmaktadır.

Menisküs zedelenmesi tedavi nasıl yapılır?

Akut belirtilerin azalmasını takiben diz eklemi dikkatlice muayene edilir ve bulgulara göre tedavisinin rotası çizilir. İlk tedavi menisküs zedelenmesinin şiddetine göre ortalama 10-20 gün sürmektedir. Bu süre sonunda dize yük verilir. Dizde lokalize palpasyon ağrısı devam ediyor ancak bağ sistemi sağlam görünüyorsa, kitlenme ve hidroartroz yoksa konservatif tedaviye aynı şekilde devam edilir. Bu sürede dize elastik bandaj veya dizlik sarılmaktadır. Hastanın sportif faaliyetlerine ara vermesi gerekmektedir. Hastaya tedaviye yönelik egzersizler verilerek takipte tutulur. Tedavinin bitiş süresi zedelenmenin şiddetine, bıraktığı tahribata ve hastanın tedavi süresince dizini koruma şekline göre değişebilmektedir. Şimdiden geçmiş olsun.
" } ] }