{ "title": "Menisküs Şişliği", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/meniskus-sisligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:50:46", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "
Menisküs şişliği, dizlerdeki disklerin zedelenmesi, ters hareket etmesi ya da yırtılması sonucu meydana gelen bir belirti olarak ifade edilir. Menisküs şişliği rahatsızlığın derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Menisküs, asıl anlamda dizlerin yaslanmasını sağlayan ve hareket kabiliyetini kolaylaştıran iki kısımlı lastik dokulu bir disk tabakasıdır. Bu tabakalar sayesinde diz sabit kalır ve vücudun ağırlığı dengelenir. Bu sayede de ağırlık eşit olarak yayılarak rahat ve dengeli hareket kabiliyeti sağlanır. Menisküs şişliği de bu disk tabakalarında meydana gelebilecek herhangi bir yırtık sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu yırtığa da genellikle ani diz dönmeleri, ters bükülmeler ve burkulmalar neden olabilmektedir. Bu durum sporcularda daha sık görülen bir rahatsızlık olarak ifade edilir. Menisküs şişliği dizdeki hasarın boyutuna ve yırtığa göre değişkenlik göstermektedir. Eğer çok ileri düzeyde bir yırtık mevcutsa bu dizin kilitlenmesine neden olabilecek bir menisküs şişliğini de beraberinde getirir.

Menisküs Şişliği Nedenleri ve Tanılanması

Menisküs şişliği ve yırtığı belirtilerine göre üç grupta incelenmektedir. Birinci grup küçük yırtıklar ve hafif şişlikler olarak ifade edilir. Bu tür rahatsızlıklarda her ne kadar yırtık çok fazla olmasa da yürümeyi az da olsa aksatacak ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu ağrılar otururken veya çömelirken daha çok hissedilebilir. Bu tür bir rahatsızlıkta 2-3 hafta içerisinde iyileşme görüldüğü saptanmıştır. Ancak belirli ağrıların da kalıcı olabileceği belirtilmektedir. Özellikle oturup kalkarken dize binen ağırlıklarla birlikte bu daha yoğun hissedilmektedir. İkinci grup ise orta derece yırtık ve menisküs şişliği olarak adlandırılır. Bu rahatsızlıkta birinci gruba benzer etkiler ortaya çıkmaktadır. Ancak basit gündelik hareketlerde dahi yoğun ağrılar hissetmek mümkündür. Bu derecedeki bir rahatsızlıkta yırtığın oluştuğu bölgede kısa sürede şişlik meydana gelmektedir. Bu şişlikle birlikte de dizin hareket özelliği de kısıtlanmış olur. Orta dereceli gruptaki rahatsızlıklar bazen kendiliğinden ortadan kaybolur. Ancak ağrılar kalıcı olmaktadır. Ani bir zorlamada kendisini tekrar göstermektedir. Bu nedenle tıbbi müdahale uygulanması gerekmektedir. Eğer ihmal edilirse ilerleyen süreçte kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir. Üçüncü grup ise daha derin ve büyük yırtıklar olarak ifade edilir. Bu tür yırtıklarda vücut anında tepki verir ve yırtığın olduğu kısımda sert bir menisküs şişliği meydana gelir. Bu şişlik sürekli olarak artarak devam eder ve hastaya rahatsızlık verir. Şişmeyle birlikte menisküs parçaları eklemlerin arasına girerek daha ileri düzeyde sorunlara neden olabilmektedir.

Menisküs Şişliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüm bu dereceler bakıldığında menisküs şişliği hemen tanılanması ve tedavi edilmesi gereken bir fiziksel rahatsızlık olarak görülmektedir. Tanılama aşamasında önce fiziksel muayene, ardından da MR filmi ile kesin muayene ve tanı yapılır. Sorun tespit edildikten sonra yırtığın derecesine iki farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Birincisi ameliyatsız istirahatlı tedavi yöntemidir. Yırtığın tespiti sonrası olduğu bölgeye soğuk kompres tedavisi uygulanır. İkinci yöntem ise ameliyatlı yöntemdir. Bu uygulama daha çok ileri düzeydeki rahatsızlıklar için yapılmaktadır. İlk ameliyat menisektomi denilen menisküsün birazının ya da tamamının alınması işlemidir. Diğeri ise menisküs onarımı olarak bilinen yırtığın dikilmesi işlemidir. Bu ameliyat işlemi artroskopik yöntemle küçük bir kesi içerisinden dize girilerek yapılmaktadır. Ancak önemli olan ameliyat sonrası yaşamdır. Ameliyattan sonra hastanın bir ay kadar koltuk değneği kullanarak hareket etmesi ameliyatlı olan dizi zorlamaması gerekmektedir. Bu süre sona erdiğinde de rehabilitasyon süreciyle birlikte hasta tekrar sağlıklı bir şekilde günlük yaşantısına devam edebilmektedir.
" } ] }