{ "title": "Menisküs İlaçları", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/meniskus-ilaclari.jpg", "date": "19.01.2024 06:14:28", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Menisküs İlaçları, Menisküs diz ekleminin ortasında bulunan kıkırdak parçasıdır. Sert bir yapıda olan bu kıkırdak oldukça elastik bir dokudur. Dizin iç kısmında ve dış kısmında olmak üzere 2 adet menisküs yer alır. Menisküsler diz bölgesindeki iki büyük kemiğin kesiştiği noktada yarım ay şeklindedir. Menisküs diz ekleminde 2 adet kemiğin arasında bulunur ve kıkırdaktan oluşmuş bir yapısı vardır. Menisküs dizde conta görevi görür. Dize gelen yüklerin taşınabilmesi için oldukça önemli bir role sahiptir. Menisküsler eklem kıkırdaklarının beslenmesine yardımcı olur. Ayrı en önemli özelliği diz üzerindeki yükün dağılmasını engelleyerek eklem kıkırdaklarının yüksek basınçtan korunmaktır. Vücudumuzda uyluk kemiği ile bacak kemiklerinin birlikte meydana getirdiği ekleme diz eklemi denir. Çok kuvvetli ve sağlam bağlardan yapılmış olmasına rağmen taşıdığı yükün fazlalığı ve uğradığı gerilimlerin çokluğu sebebiyle tehlikelerle karşı karşıya kalan bir eklemdir. Menisküs halk arasında genellikle sporcu hastalığı olarak bilinir. Fakat zorlama ve ani hareket sonucu her insanda görülebilir. Eklemler iç ve dış kapsül ile çevrilmiş ve çapraz ligament adı verilen bağlarla kuvvetlendirilmiştir. Diz tam olarak açıkken çapraz bağlar en gergin durumdadır. Önde patella adı verilen bağ ise dizin bükülme halindeyken gerilir. Diz ekleminde en çok zedelenen menisk adı verilen yarım ay şeklindeki iç ve dış kıkırdak disklerdir. Genellikle bu kıkırdak disklerin kapsülleri yırtılır ve dizi düz tutamayacak şekilde kenetler. Şişlik, diz hareketinin kısıtlanma ve şiddetli ağrı gibi belirtiler dizde menisküs başlangıcının habercisi olabilir. Ayrıca dizin içinden ses geliyorsa bu durum yırtılma olabilir. O nedenle dize alınan darbeler ağrılı sonuçlara neden oluyorsa mutlaka önemsenmelidir. Çünkü menisküste erken tanı çok önemlidir. Menisküs en kısa sürede tedavi edilmediği taktirde ilerleyen zamanlarda dizde kireçlenmeye sebep olur.

Menisküs İlaç Kullanımı

Menisküs tedavisinde birkaç uygulama şekli bulunur. Menisküs bazı basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Fakat hastanın durumuna ve yaşadığı ağrıların şiddetine göre tedavi yöntemi değişkenlik gösterebilir. İlk müdahale olarak dinlendirme, bandaj, buz kompresi ve dizin yukarı doğru tutulması daha doğru olur. Tüm bu uygulamalardan sonra yaygın olarak menisküs ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar tablet, şurup ya da jel şeklinde olabilir. Menisküs ilaçlarının dozları kişiden kişiye farklılık gösterir. Doktorların genellikle önerdiği tablet şeklinde ilaçlardır. Örnek olarak Motrin, Advil ve Aleve ismindeki ilaçlar gösterilebilir. Bu ilaçlar bir bardak su ile ağızdan alınarak çiğnenmeden yutulur. Sabah akşam yemeklerde sonra kullanıldığın menisküs ağrısını dindirdiği fark edilecektir. Tablet ilaçlar eczanelerde rahatlıkla bulunabilir. Ancak her ilaçta olduğu gibi bu ilaçlar da doktor kontrolünde alınmalıdır. İlaçları kullandıktan sonra yaklaşık olarak 20 - 25 dakika içerisinde etkisini gösterir. Tablet şeklindeki ilaçlardan sonra en sık kullanılan ilaçlar jellerdir. Bunun için Jointace ya da Flexiseqisimli menisküs ilaçları kullanılabilir. Jeller doğrudan diz üzerine uygulanabilir. Ağrılı bölgeye jel sürüldükten sonra birkaç dakika dairesel hareketlerle ilacın cilde yedirilmesi gerekir. Menisküs ağrısı genellikle gece saatlerinde hastayı uykusundan uyandıracak kadar yoğun olduğu için gece yatmadan önce ilaç kullanılmasında fayda vardır. Jeller dizdeki ağrıyı dindirir ve hastanın rahatlamasını sağlar. Eğer ki menisküs ileri derecede ise tüm bu kullanılan ilaçlara rağmen dizde şişmeler ve ağrılar şiddetli bir şekilde devam edebilir. Böyle bir durumda Uzman doktora danışmak gerekebilir.
" } ] }