{ "title": "Menisküs Hastalığı", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/meniskus-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 00:10:16", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Menisküs Hastalığı, adını hemen herkes duymuştur ama bu hastalığın nasıl bir şey olduğunu bilen sayısı azdır. Menisküs hastalığınınadı, hastalanan doku adından gelmektedir Ancak menisküs hastalığına, menisküs yırtığı demek daha doğrudur. Dizde alt ve üst kemiğin arasında yer alan ve bir amortisör işlevi gören ince bağ dokularına menisküs denilir. Menisküs yırtılması, dizde ağrı ve şişliğe neden olur.

Menisküs Hastalığı Oluşumu

Spor yapmak sağlık için son derece gerekli bir aktivite olsa da yoğun sportif faaliyetler ve aşırı yüklenmeler çeşitli sıkıntılara, dahası bazen dönüşü olmayan hasarlara bile neden olabilir. Diz bağında yaralanma, oldukça çok sık rastlanan bir durumdur. Menisküs hastalığı, diğer adıyla menisküs yırtılması genç yaşlarda genellikle yoğun spor yapanlar sporcular ve ani hareket ve zorlanmalarda, çalışırken, sürekli diz çökenlerde ve 40 yaşın üzerindeki yaşlı sıradan insanlarda da zorlanma olmadan da sıklıkla görülmektedir.

Menisküs yırtılmasında dizin açılmasını sağlayan patella tendonunun yırtılma riskine karşı da dikkatli olmalı. Çocuklar söz konusu olduğu zaman, daha fazla dikkat ve hassasiyet göstermek gerekir. Çocuklarda kemikler ve epifiz kıkırdak daha yumuşak ve hassastır. Aşırı yüklenme durumu, dizin ön kısmındaki yumuşak kıkırdak dokunun zedelenmesi ve değişik rahatsızlıklar oluşmasına sebep olabilir. Hatta menisküs yırtığı çok büyükse dizi kilitleyebilir. Kilitlenme, ayakta olunca dizde ağrı oluşması, şişme menisküs yırtıklarının belirtileri arasında sayılıyor.

Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı menisküs yırtıkları dikilebilir ve tedavisi mümkün olabilir. Ancak bazı yırtılmalar, cerrahi bir müdahaleye gerek olmayacak kadar önemsiz olabilirken bazı yırtılmalar ise tekrar eski haline dönemeyecek durumda olabilir. Menisküste yırtığın olduğu bölgede kan damarları sıksa, tedavinin ardından hızlı bir iyileşme mümkündür. Ama kan damarları yoğun değilse, bir yerinden yırtılması bile iyileşme ihtimalini düşürmektedir. Maalesef menisküs yırtılmaların %80 civarı bu şekilde olmaktadır. Menisküs hastalığı ya da yırtıkları 4 evrede incelenir. Birinci ve 2. Evre normal ve fazla tehlikesi olmayan, 3 ve 4. Evrenin ise cerrahi operasyon gerektiren tehlikeli bir evredir.
" } ] }