{ "title": "Menisküs Hareketleri", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/Meniskus-Hareketleri-71.jpg", "date": "20.01.2024 17:09:38", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Menisküs hareketleri, menisküs ameliyatı ardından yapılması gereken egzersiz hareketleridir ve menisküs yırtığı için tedavi edici özelliğe sahiptir. Menisküs hareketleri, hastanın mevcut durumuna, ameliyat süresine ve dayanma kuvvetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Menisküs ameliyatı ardından kasları güçlendirmek amacıyla denge ve refleks geliştiren egzersizler yapmak hastanın yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Doktorunuzdan menisküs egzersiz programınızı aylara ya da bacağınızın güç durumuna göre yapılandırmasını talep edebilirsiniz. İlk aylarda çömelme biçiminde ya da ağırlık kaldırma şeklindeki hareketlerden kesinlikle uzak durmak gerekmektedir.

Menisküs hareketleri nasıl yapılır?

Mobilite hareketleri: Hareket ve eklem açıklığını çoğaltmak amacıyla özellikle ilk günlerde bu egzersizlerin yapılması tavsiye edilir. Mobilite egzersizleri, dizin yavaşça bükülmesi ve açılmasıyla gerçekleştirilir.

Bükme ve açma hareketleri: Ameliyatsız bacak üzerinde durarak 10 ve 20 tekrar ile 3 set ve günde 3 defa bu hareketler yapılmalıdır. Zamanla zorluk seviyesi artırılabilir.

Topuk kaydırma hareketi: Bükme egzersizi olarak da bilinen bu hareket, zemine sırt üstü uzandıktan sonra topukları yerden ayırmadan dizleri bükmekten ibaret. Bu hareket yapılırken ağrının başladığı anda ellerle dizler tutulmalı ve o şekilde beklenmeli. Bir süre beklendikten sonra yavaş yavaş dizler açılarak bacak eski düz konumuna getirilmeli.

Güçlendirme Hareketleri: Kasları ve bacağın genelini güçlendirmek için yapılan egzersizlere verilen isimdir.

Hamstring Kasılma

İzometrik hamstring güçlendirme: bu egzersizde hasta bacağı ile kuvvete karşı direnç uygulamalıdır. Bacağı belirli açılarda tutan kişi, tersi yönünde bacağını 90 dereceye kadar kapatmaya çalışmalıdır. Her zaman olduğu gibi fazla zorlamadan deneyerek ağrı seviyeleri tespit edilmelidir. 10-20 arası tekrarla başlanmalı; zaman içinde güçlenme ile sayılar artırılmalı.

Terabant yardımı ile yapılacak olan menisküs hareketleri

Terabant halka biçiminde bağlanmalı ve sağlam bir sabit cismin içerisine geçirilmeli. Ayak da kanepe ya da masa bacağı tarzı bir yere geçirilen tera bandın diğer ucuna içten geçirilir. Ameliyat ardından ilk günlerde bu hareket dizlikle yapılmalıdır. Ayağı yere koymadan geriye doğru çekip, yaklaşık 5 saniye beklenmeli. Ayak, tekrar ilk pozisyona getirilip, yine geriye doğru çekilmeli. 60 defa bu egzersiz tekrarlanmalı. Aynı şekilde bu hareket yana ve öne doğru da 60 kez yapılmalı. Dizler bükülmeden ve kırılmadan egzersiz yapılmalı, hareketler; herhangi bir kaza geçirmemek için dizlik ve kas gücü ile deneyerek yavaş bir şekilde uygulanmalı. Aşırı bir ağrı hissedildiğinde ise bir uzmana danışılmalı.

Menisküs ameliyatı ardından özellikle dikkat edilmesi gereken diğer bir ayrıntı da diz kapağı ile oynayarak o kısımdaki hareketi artırmak ve böylece yanlış bir kaynamaya izin vermemek. Bu hareket yapılmadığı takdirde dizin bükülmesi zorlaşır ve engellenir. Bu nedenle diz kapağı ile sağa sola ve yukarı aşağı farklı yönlerde sert şekilde oynamak gerekmektedir.
" } ] }