{ "title": "Menisküs Artroskopi", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/meniskus-artroskopi.jpg", "date": "19.01.2024 10:58:45", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Menisküs artroskopi, menisküs zedelenmesinin tedavi sürecinde kullanılan tanı yöntemlerinden biridir. Bildiğiniz gibi menisküs zedelenmesi çok da uzak olduğumuz bir durum değildir. Yaşamasak bile televizyondan futbolcular ile ilgili menisküs sakatlanması haberleri duymuşsunuzdur. Bizlerde dizimizle ilgili yanlış bir hareket yaptığımızda ya da bu bölgeye bir darbe aldığımızda sakatlanma ihtimalimiz yüksek. Menisküsdiz bölgesi ile ilgili bir rahatsızlıktır. Şimdi isterseniz kısaca menisküsün ne olduğuna ve artroskopi yönteminin nasıl uygulandığına bakalım.

Menisküs artroskopi nasıl yapılır?

Her iki dizde iç ve dışta olmak üzere iki adet bulunan bir yapıdır. Dizi baskılara karşı koruyan bu yapı dize gelen yükün eşit olarak yayılmasını sağlar. Bu bölgede meydana gelen hasara da menisküs zedelenmesi denmektedir. Menisküs zedelenmesi küçük ise 2-3 günlük bir periyotta yavaş yavaş şişlik görülmektedir. Yürüyüşü çok fazla etkilemez. Büyük bir yırtılma var ise diz hemen şişme gösterir ve yırtılan menisküs eklem boşluğuna girerek kitlenme yapabilir. Yırtık ile diz bağlarında da hasar olmuş olabilir. Bu ağrılarda yürümek imkânsızdır. Menisküs zedelenmesinin tedavisi için yırtığın belirtiler dışında somut kanıtlarına da ihtiyaç vardır. Bunun için kullanılan MR yöntemi çok fazla bilgi vermemektedir. Ancak menisküs için artroskopi yöntemi uygulanırsa tanı koymak daha kolay olacaktır. Artroskopi, 1 cm'lik kesilerden omuz veya diz ekleminde ve çevre dokularında oluşan hasarı bir kamera yardımıyla görüntülemeye yarayan yöntemdir. Bu şekilde menisküste oluşan tahribatın boyutu ve diğer dokularda da hasar olup olmadığı rahatça görülmektedir.

Menisküs artroskopi uygulanırken steril bir ortam sağlanır ve anestezi uygulanır. Tanı amaçlı olduğu için anestezi lokal olmaktadır. Tedavi aşamasında olursa genel anestezide uygulanabilir. Görüntü alındığında yaklaşık 4-5 kez büyütülerek ekrana yansıtılır. Artroskopi yöntemi açık cerrahi operasyonlarda ulaşılamayan bölgeleri görüntüleyebildiği için başarılı bir yöntemdir. Artroskopirahatsızlığın şiddetine göre 20 dk ve 1 saat arasında sürmektedir. Menisküs artroskopi ameliyatı sonrası dizde hareket kısıtlılığı olma ihtimali çok azdır. Normal ameliyatlarda hastanın iş hayatına dönmesi 1-2 ay iken, artroskopi ile bu süre 1 haftaya düşmektedir. Klasik operasyonlarda yaklaşık 2 hafta koltuk değneği kullanmak zorundadır. Bu yöntemde ise koltuk değneksiz ayağa kalkılabilir. Kesik yeri küçük olduğu için iyileşme daha hızlı olmaktadır. Buda enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Hastanın hastanede yatma süresi çok kısadır. Şimdiden geçmiş olsun. Sağlıkla kalın.
" } ] }