{ "title": "Menisküs Anatomisi", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/Meniskus-Anatomisi-77.jpg", "date": "20.01.2024 14:34:55", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Menisküs Anatomisi, Menisküsler, femur kondilleri ile tibia platosu arasında bulunan, hilal biçimli olan, üçgen kesit yüzeyleri ile, özelleşmiş fibröz şeklinde olan kıkırdak yapılı dokulardır. Eklemin yüzey kısmını derinleştirerek tibia platosu ile femur kondillerinin uyumlu olmasını fazlalaştırmak görevleri arasında yer almakta olup anatomik biçimleri de bu yönde gelişmiştir. Lateral ve medial olmak üzere her dizde toplam iki tane menisküs yer almaktadır.

Menisküslerin periferleri konveks bir şekilde olup diz ekleminin kapsül kısmına yapışır. Bu yapışma yalnızca lateral menisküsün popliteus tendonu ile meydana gelen komşuluğunda yer almaz. Ön kısımda transvers ligaman ile birbirlerine bağlanırlar. Bu ligaman ile femurun tibia üstünde kayması esnasında beraber hareket ederler.

Menisküsler femur kondilleri ile tibia arasında bulunan C biçiminde fibrokartilajinoz olan dokulardır. Dize yüklenmiş olan kompresif yüklenmelerin ekstansiyonda %50'lik kısmı, 90 derece fleksiyonda %85'i menisküsler vasıtası ile gönderilir. Periferik bölümleri kalın ve konvekstir merkez kısmına doğru incelir ve koronal planda üçgen biçiminde görülürler. Üst yüzey femoral kondiller vasıtası ile daha iyi bir şekilde uyum sağlaması için içbükey biçiminde olurlar. Alt kısmı ise tibia platosuna temas ettiği için düz bir şekildedir.

Menisküs Anatomisinin şekli; Menisküs C biçimine daha fazla benzeyen yarım daire biçiminde bir şekle sahiptir. Tibia platosunun bir kısmını kaplar ve yaklaşık olarak 3,5 santim boyundadır. Menisküs ön kısımda interkondiler eminensiya ile ön çapraz bağa tutunurlar. Orta kısımda periferik eklem kapsülüne yapışmış bir şekildedir. Menisküs tibia ve eklem kapsülü ile laterale nazaran daha sıkı bir biçimde bağlanır.

Arka boynuzu posterior interkondiler kısma yapışır. Bununla birlikte posterior oblik ligaman ve semimembranosus ile fibröz bantlar ile sıkı bir biçimde tutunmuştur. Orta 1/3'lük bölümü ise eklem kapsülüne yapışmış durumdadır. Bu yapışmanın tibial bölümüne koronal ligaman ismi de verilir. Menisküsün arka boynuzu ön boynuza nazaran yaklaşık olarak iki kat daha geniştir. Ön kısımdaki genişliği 8 veya 10 mili metre iken arka kısımda 16 veya 20 milimetre kadardır.

Menisküs mediale göre tibiada daha çok yer kaplamaktadır. Fakat menisküs lateralere nazaran daha büyüktür. Ön ve arka boynuzları birbirine daha yakın olduğu için mediale nazaran daha dairesel olan bir yapıdadır. Ön boynuzu area interkondilaris anteriora, ön çapraz bağın yapışma kısmının arka ve dış bölümüne tutunur. Lateral menisküs arka kısmında femoral kondile iki özel olan bir bağ ile tutunur. Bunlar arka çapraz bağın pozisyonun şekline göre adlandırılır. Arka çapraz bağın arkasında yer alan birincisine lig meniscofemorale posterior adı verilir. İkincisi ise Humphry ismiyle bilinen lig meniscofemorale anteriordur adı verilir. Bu ligaman arka çapraz bağın ön kısmından geçer. Bu iki bağa popliteus tendonu da yardımcı olur ve lateral menisküsün arka boynuzu stabilizasyonu sağlanır.
" } ] }