{ "title": "Menisküs Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/meniskus-ameliyati-sonrasi-4534.jpg", "date": "19.01.2024 01:54:11", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Menisküs Ameliyatı Sonrası, menisküs ameliyatı olan kişi durumu değerlendirildikten sonra aynı gün içinde hastaneden taburcu edilebilir ya da 2-3 gün hastaneye yatışı söz konusu olabilir. Menisküs ameliyatından sonra hasta eğer ayağa kalkabiliyorsa ve değnekler yardımı ile yürüyebiliyorsa hastaneden çıkışı yapılabilir. Menisküs ameliyatı sonrasında bandajlı olan bölgede şişlik ve ağrının hafifletilmesinde soğuk kompres uygulanabilir. Ameliyatı yapan doktor ağrı şikâyetleri için mutlaka ağrı kesici ilaçları reçete yapacaktır. Hasta hangi dizinden menisküs ameliyatı olmuş ise ameliyat sonrasında müdahale edilen dizi yaklaşık olarak 2 hafta kadar hareketsiz tutulmalıdır. Dizin daha hızlı bir şekilde iyileşmesi için menisküs ameliyatından sonra 2 haftalık süreçte hareketsiz kalması ve yük binmemesi çok önemlidir. Menisküs ameliyatından sonra hasta iki haftalık dinlenme süresinden sonra bacağını sınırlayacak hareketler için takriben 2-3 hafta daha bekleyerek daha temkinli olması gerekmektedir. Eğer bu süre zarfında doktorun yapmış olduğu kontrollerde istenilen sonuç alınırsa bekleme süresi daha aza inebilmektedir. Ayrıca doktor bu süre içinde hastaya sınırlı egzersiz hareketlerini yapması önerilebilir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır? Özellikle fizik tedavi safhası menisküs ameliyatı sonrasında iyileşme süreci açısından en önemli olan noktalardan bir tanesidir. Çoğunlukla fizik tedavi bir uzmanın kontrolü altında başlayarak dizin kademeli bir şekilde hareketine göre geliştirilmektedir. Menisküs ameliyatından yaklaşık olarak 4-5 ay sonunda her şey kontrol altında ve yolunda giderse, özellikle uygulanan fizik tedaviden olumlu sonuçlar alınabilir. Bu aşama sonunda artık diziniz gün içinde aktiviteleri yapabilecek kadar hareket ve güç kabiliyetini kazanmış durumda olur. Genellikle sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs rahatsızlığıdır. Menisküs ameliyatından sonra dizlerin daha güçlü olması için ve yeniden tekrarlamaması için farklı fizik tedavi teknikleriyle egzersiz hareketleri programları uygulanmaktadır.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Rehabilitasyonun Önemi, menisküs ameliyatı olan hastalar için özellikle vücudun hem hareketli hem de en sık kullandığı bölgesinden birisi olan dizlerin normal kendi hareket kapasitesine dönmesi için rehabilitasyon çok önemlidir. Eğer bu adımlar takip edilmezse menisküs ameliyatı sonrasında iyileşen diziniz tam olarak bütün hareketlerini %100 kapasitede yapma özelliğini yitirebilir. Bu durum çoğunlukla kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek kadar önemli problemlere yol açmaktadır. Menisküs ameliyatı olan her hasta için ayrı bir rehabilitasyon programı hazırlanır. Ayrıca rehabilitasyon programında hastanın hem yaşı hem de kilosu göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavinin Önemi, menisküs ameliyatından sonra hastaya uygulanacak olan fizik tedavi çoğunlukla 3 aşamalı olarak tatbik edilmektedir. Birinci aşamada uzun süredir bir dizinizi kullanamayan hastaların kendi vücut dengelerinin yeniden kazanmaları hedeflenmektedir. Bu aşamada özellikle hasta kendisine olan güvenini yeniden kazanmak için dengesini sağlayana kadar koltuk değnekleri kullanmaktadır. Fizik tedavinin ikinci aşamasında ise menisküs ameliyatı olan hastanın koltuk değneklerini bırakarak sadece diz bölgesini daha güçlü hale gelmesine yardımcı olan egzersizler yapılır. Diz bu egzersiz hareketler ile kendi kabiliyetini yeniden kazandıktan sonra 1-2 kiloluk ağırlıkların kullanıldığı egzersiz hareketlerine geçilebilir.
" } ] }