{ "title": "İç Menisküs", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/ic-meniskus.jpg", "date": "19.01.2024 23:05:12", "author": "dilan kısa", "article": [ { "article": "
İç menisküs, dizde bulunan bir yapı olmasına rağmen 'iç menisküs' denilince halk tabiriyle menisküs zedelenmesi akla gelir. Bir benzetme yapacak olursak 'kalbim var' denilince nasıl ki akla kalp rahatsızlığı geliyor, iç menisküs denilince de menisküs zedelenmesi akla geliyor. İç menisküsten bahsetmeden önce menisküsün vücudumuzdaki görevlerinden ve sağladığı faydalardan söz edecek olursak; menisküs dizdeki hareketleri kontrol eder, bacağın altındaki ve üstündeki kemiklerin hareketi esnasında birbirlerine sürtünerek aşınmasını engellerler. Şok absorbsiyon görevi yapar, yani diz eklemine gelen fazla kuvveti emer, diz eklemini korur. Dizdeki kuvvetin iletimini ve geçişini sağlar. Eklem zarı sıkışmasını önler. Eklem sıvısının homojen bir şekilde dağılımını sağlar. Dizin stabilitesini sağlar, yüzey alanını genişletir. Bunlar menisküsün başlıca ve kısaca görevleridir. Menisküsün sağladığı yararları düşünecek olursak, zarar görmesinin de bizim için oldukça tehlikeli olduğunu söylememiz mümkün.

Menisküs dokusu birçok sebepten zarar görebilir bunların başında ise ani dönme hareketleri vardır. Ayrıca farklı yollarla olan diz travması da menisküs yırtılmasına sebep olabilir. İç menisküs genelde sporcu hastalığı olarak bilinir. Bunun sebebi de tabi ki sporcuların daha aktif olmaları ve dizlerini daha aktif kullanıyor olmasıdır. Ne kadar sporcu rahatsızlığı olarak bilinse de diğer insanların ters veya ani hareketleri sonucu da iç menisküs görülebilir. Hastalığın birtakım belirtileri vardır. Bunlar: Yürümede zorluk, ağrı ve şişlik, kilitlenme, dizde sıvı akışı hissi şeklinde sıralanabilir. İki şekilde tedavisi mümkündür, ameliyat gerektirmeyen tedavi ve ameliyat gerektiren tedavi. Ameliyat gerektirmeyen tedavide, yırtık menisküsün kanlanma bölgesinde ise iç taraftan ayrılmamışsa ve durum stabil ise çevresel yırtık 15 mm'den küçük ise ameliyat olmadan tedavisi olasıdır. Ancak bu koşulların dışında bir yırtılma ise ameliyat gerektirebilir. İç menisküs sonrası hasta sporcuysa eğer belirli şartlarda bir süre sonunda sporuna devam edebileceği gibi daha kötü durumlarda bu mümkün olmayabilir. Eğer siz de iç menisküsten şüpheleniyor ve belirtilerini yaşıyorsanız en kısa zamanda Uzman bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.
" } ] }