{ "title": "İç Menisküs Yırtığı", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/ic-meniskus-yirtigi.jpg", "date": "23.01.2024 03:20:43", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
İç Menisküs Yırtığı, genellikle sporcu hastalığı olarak bilinen ve dizin zorlanması sonucu görülen bir sağlık sorunudur.

Vücutta en çok yaralanma görülen bölgelerden biri de menisküslerdir. Diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçaya menisküs adı verilir. Buradaki kıkırdak yapı düz, sert ve lastiksi bir dokudur. Eklemin tüm yüzeyini kaplar ve onu aynı bir yastık gibi destekler. Her dizde bir adet iç menisküs ve bir adet de dış menisküs olmak üzere toplamda iki adet menisküs yer alır.

Dizde en büyük iki kemiğin kesiştiği noktada ‘C' şeklinde yer alan menisküsler, ince yastıkçıklardır. Yuvarlak uyluk kemiği ve düz şekilli kaval kemiğinin uyumlu hareket eden bir eklem oluşturması, çoğu yöne dönme hareketini yapabilmesi, yükün taşınması, kaval kemiği ve uyluk kemiği arasında güç dengesi sağlanması gibi görevleri vardır.

İç Menisküs Yırtığı Oluşumu ve Tanısı Nasıl Konulur?

Dizlerin hafif bükülü pozisyonda ve üzerine yük binmiş haldeyken vücudun kuvvetlice dönmesi durumunda iç menisküs yırtığı oluşabilir. Özellikle ileri yaşlarda dejenere yırtık adı verilen yaralanma bu şekilde meydana gelir.

Dizin içinden gelen sesler, kilitlenme ve takılma hissi yırtığın ilk belirtileridir. Ardından ağrı görülür. Eklemin iç kısmında hemen ya da birkaç saat içinde şişlik oluşabilir. Diz tam olarak bükülmeyebilir ya da doğrulmayabilir. Dizin kilitlenmesi veya bir noktada takılması da söz konusu olabilir.

İç menisküs tanısında erken teşhis önemlidir. En kısa sürede bir hekime görünmek gerektiği gibi dize alınan küçük darbelerden sonra gelen ağrılar da önemsenmelidir. Kıkırdağın yırtık kalması ve herhangi bir tedavi uygulanmaması sonucu dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenme meydana gelebilir. Tedavi aşamasında tanı amaçlı artroskopi ve MR istenebilir.

Tedavi

İç Menisküs tedavisinde 4 uygulama önemlidir. Bunlar;
Bu tedavi uygulamalarıyla birlikte, şişliği ve ağrıyı gidermeye yönelik ağrı kesici ilaçlar uygulanır. Kas güçlendirici egzersizler ve fizik tedaviden faydalanılabilir. Menisküs dokusunda kanlanmanın yeterli olmaması sebebiyle özellikle dejenere yırtıklarda iyileşme görülmez. Özellikle ağrının devam ettiği vakalarda, cerrahi müdahale önerilir. Yırtık olan iç menisküsün alınması en bilinen yöntemdir, ancak bu müdahaleler hastanın kıkırdak aşınması ve kireçlenme sorunlarıyla karşılaşmasıyla sonuçlanır. Dejenere olmayan iç menisküs yırtığı artroskopik olarak tamir edilebilir.

Artroskopik menisküs yırtığı eksizyonu akabinde hastalar 3-5 saat içinde yürüyebilir ve 1 ay içerisinde spor yapabilir. Hastada ağrı, takılma gibi şikâyetler için cerrahi müdahale gerekir. Genel görüş olarak tavsiye edilen tedavi, genç hastalarda iç menisküs yırtığı tamiri, yaşı ilerlemiş hastalarda ise semptomlara yol açan kısmın menisküsün artroskopik yöntemle alınmasıdır.
" } ] }