{ "title": "Dizde Menisküs", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/dizde-meniskus.jpg", "date": "19.01.2024 01:29:15", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Dizde Menisküs; çoğunlukla sporcu hastalığı olarak bilinir. Dizde menisküs yırtığı zorlama sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Vücudun en çok yaralanan ve darbe alan yerlerinden biri de menisküslerdir. Menisküs kapağının ortasında bulunan kıkırdak parçasıdır. Bu menisküs kıkırdağı sert, lastiksi ve düz bir dokusu vardır. Eklem üzerini tamamen kaplar ve onu adeta bir lastik görevi görerek kaplar, korur ve destekler. Dilimizde bulunan menisküs 2 çeşit olarak ikiye ayrılır. Bunlar dizin iç kısmında bulunan iç menisküs ve dışında bulunan dış menisküs olarak adlandırılmaktadır.

Dizde menisküs tam diz bölgesinde büyük olan iki kemiğin tam ortasında birbiriyle kesişen noktada \"C\" şeklinde görev yapan ince yastık şeklinde olur.

Dizde menisküs yuvarlak uyluk kemiği dediğimiz kemikle düz kaval kemiği dediğimiz kemikle uyumlu bir eklem oluşturmuş olması, ağır kaldırması, her yöne dönme kabiliyeti ve oynama hareketleri gibi eylemleri uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki güç ayrımının sağlanması gibi görevleri vardır. Dizler hafif olarak bükük ve üzerinde onlarca yükü taşıyan durumdayken anı bir refleks ve hızlı bir harekette dizde menisküs yırtığı meydana gelir. Özellikle ilerleyen yaşlarda dejenere yırtık diye adlandırılan bu durum söz konusu olabilir. Zamanla biriken darbe, düşme ve zorlama sonucu birikerek sonunda ortaya çıkarak kendini gösterir. Eğer dizinizde sizde ağrı veya şişlik hissediyorsunuz dizinizi zorlamadan hemen bir doktora giderek tedaviye başlamak gerekir. Dizde menisküs oluşumunda ertelenmemeli ve hemen bir doktora gidip kontrol altında tutmak önemlidir. Dizde menisküs tanısında erken teşhis çok önemlidir. Dizinizde gelen küçük darbelerde gelen büyük ağrılar dikkate alınıp önemsemedi gereken bir durumdur. Bu kıkırdağın uzun süreli olarak yırtık kalması ve bununla yaşamaya çalışıp ve herhangi bir tedavi görmemek dizde kireçlenme ve oluşabilecek olan hasara sebep olur.
" } ] }