{ "title": "Dış Menisküs", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/dis-meniskus.jpg", "date": "19.01.2024 06:33:32", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Dış menisküs diz ekleminde yer alan C şeklindeki kıkırdak benzeri yapıların iki türünden biridir. Diz eklemini oluşturan iki ana kemik olan tibia ve femur arasında yer alan menisküslerin diğer türü de iç menisküstür. Geçmişte menisküslerin işe yaramaz artıklar olduğu düşünülüyordu. Bu yüzden dizi ağrıyan her hastada ameliyatla menisküsler sağlam bile olsa, ileride yırtılma ihtimaline karşı alınırdı. Fakat son zamanlarda menisküslerin dizin normal işlevi için çok önemli olduğu anlaşılmıştır. Kemikler arasına yerleşen menisküsler conta gibi görev yaparak eklem kıkırdağını anormal yüklenmelere karşı korurlar. Eklem yüzlerinin uyumluluğunu artıran menisküs eklem sıvısının eklem içi dolaşımına da katkıda bulunur. Menisküs olmazsa diz eklemindeki yük doğrudan eklem kıkırdağına binerek erken aşınmaya yani osteoartrite yol açar.

Menisküs yırtıkları nasıl oluşur?

Gençler ve ileri yaştaki bireylerde yırtıkların oluşma nedeni farklıdır. Menisküsün yırtılması için gençlerde çok ciddi bir travma gerekir. Bu genellikle spor sırasında sabit ayak üzerinde dönme hareketiyle oluşur.

Yıllarla birlikte menisküsler esneklik ve sağlamlıklarını kaybederek dejenere olurlar. Dejenere menisküs çok daha kolay yırtılır. İleri yaştaki bireylerde basit hareketler sırasında bile menisküs yırtıkları olabilir. Dış menisküs, iç menisküse nazaran daha hareketlidir, bu yüzden dış menisküs yırtıkları daha az görülür.

Dış Menisküs yırtıklarının belirtileri nelerdir?

Dış menisküs yırtıklarında genellikle dizin dış kısmında ani bir ağrı, batma ya da yırtılma ile oluşur. Birkaç saat içinde dizin içinde kan veya sıvı toplanmasına bağlı şişlik oluşur. Genelde dizin üzerine basmak mümkündür ancak topallama görülür ve sporcular sporu bırakmak zorunda kalır. Yaralanma şiddetli ise ekleminin çapraz ya da yan bağlarının kopma olabilir. Bu dizde emniyetsizlik ve boşluk hissi gibi belirtiler ortaya çıkarır. Bazı durumlarda yırtılan menisküs parçası, diz eklemini kemiklerinin arasına sıkışarak diz hareketini engel olur. Kilitli diz denen bu durumun erken döneminde cerrahi tedavi gerekir. Zamanla dizdeki yaygın ağrı azalarak dış menisküsün üzerinde noktasal hale gelir. Ağrı ani dönüşlerde ve çömelme sırasında ortaya çıkar.

Dış Menisküs Yırtıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gençlerde dış menisküs yırtıklarının tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Nadir görülen ve tam kat olmayan bazı küçük yırtıklar dışında kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir. Eğer yırtık cerrahi onarıma uygun değilse yırtık olan kısım tamamen çıkartılır.

İleri yaştaki hastalarda dış menisküs yırtıklarına genellikle dizde artroz eşlik eder. Bu durumda sadece yırtığa müdahale etmek sorunu çözmez. Doktor ilaç tedavisi ile belirtilerin baskılanmasını, artroskopik cerrahi, eklem içi enjeksiyonları ya da artroskopi ile kemik düzeltme ameliyatlardan birine karar verebilir. Dış menisküs yırtıklarının ancak beşte biri tamire uygundur. Menisküs onarımı günümüzde artroskopik cerrahi ile yapılır.
" } ] }