{ "title": "Arka Menisküs Yırtığı", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/Arka-Meniskus-Yirtigi-72.jpg", "date": "19.01.2024 04:40:34", "author": "Nilgün Öztürk", "article": [ { "article": "Arka Menisküs Yırtığı, diz ekleminde bulunan kıkırdağımsı bir şekildedir. Menisküs diz ekleminde iki tane bulunur. Arka ve ön menisküs olarak adlandırılır. Diz eklemi uyluk kemiği alt ucu ve baldır kemiği üst ucu arasında yer almakta. Menisküs şekli yarım ay veya C şeklinde oluşmaktadır. Menisküs yapısı ve düzenli çalışması sonucu diz ekleminde insan vücudunun ağırlığını eşit dağılımını sağladığı gibi ani absorbe edici özelliği mevcuttur. Menisküsün eşit dağılımı sayesinde eklem kıkırdağına da aynı oranda yüklemeler sağlayarak oluşabilecek eklem kireçlenmesine ve kıkırdak aşınmasına karşı koruyucu bir oynamaktadır. Menüsküslerde oluşan en büyük sorunlar, menisküs yırtıkları, kistleri, yıpranmalar (Dejenerasyon), diskoid olarak sayılmakta.

Arka Menisküs Yırtığı Nasıl Meydana Gelir

Kişinin diz de zorlama, burkulma ve aniden dönme gibi hareketler sonu arka menisküs yırtığı olaşabilir. Özellikle spor yapan genç hastalarda görülmekte. Genç hastalarda görülen arka menisküs yırtığı ile birden çok eşlik hastalık meydana gelmekte. Arka menisküs yırtığı ile ön çapraz bağ yararlanması, kıkırdak oluşan yaralanmalar ve kemik kontüzyonları görülme olanı yüksektir. Yaşlılar da ise genellikle dejeneratif menisküs yırtıkları görülür. Dejeneretif menisküs yapılan en küçük bir hareket bile oluşmakta.

Arka Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?
Arka Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur

Diz ağrıları olan ilk olarak bir Ortopedi polikliniğine başvurmalı. Uzman hekimin muayenesi sonucu oluşan şüpheleri netleştirmek ve tanı koymak için diz MR çekilmesine ister. Diz MR isteme amacı sadece arka menisküs tanısı koymak değil onunla beraber eşlik eden herhangi bir diz içi hastalık var olup olmadığını görmek. Yapılan MR sonucunu Uzman bir Ortopedi hekimi inceler ve hastanın arka menisküs de yırtığı olup olmadığını kesin görür ve ona göre tedavi çizelgesi hazırlar. Arka menisküs yırtılması incelenen MR sonucu ile cerrahi, fizik tedavi veya ilaç ile tedavi başlanacağına karar verilir.
" } ] }