{ "title": "2 Derece Menisküs Yırtığı", "image": "https://www.meniskus.gen.tr/images/2-Derece-Meniskus-Yirtigi-75.jpg", "date": "21.01.2024 15:09:35", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
2 Derece Menisküs Yırtığı, Menisküsler diz en büyük iki kemiğimizin kesiştiği yerde ‘C' şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Diz de yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturması, yük taşınması, birçok tarafa dönme hareketinin yapılabilmesi, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki güç dengesinin sağlanması görevidir.
2 Derece menisküs yırtığı: Genel olarak “menisküs” bir diz sorunu olarak kullanılır, ancak problemin asıl adı “menisküs yırtığıdır”. Menisküs yırtığı çoğunlukla dizin aniden dönmesi veya bükülmesiyle oluşur. Sporcular arasında yaygındır, ancak yapılacak ters bir hareket, atılacak yanlış bir adım dizin burkulmasına ve menisküsün yırtılmasına neden olabilir. Ayrıca yaş ilerledikçe yıpranan menisküs daha kolay yırtılabilir. Ağrı ve yırtığın bulunduğu yerde meydana gelen şişlik menisküsün en sık görülen belirtileridir. Büyük yırtıklarda ise şişlik dizin kitlenmesine neden olabilir ve yürüme zorlaşabilir.

Menisküs yırtığı, yırtığın büyüklüğüne ve buna bağlı olarak görülen belirtilere göre üçe ayrılır. 1. Derece (Küçük), 2. Derece (Orta) ve 3. Derece (Büyük) menisküs yırtıklarıdır.

2. Derece menisküs yırtığı belirtileri: Orta dereceli menisküs yırtığında, yırtığın bulunduğu yere bağlı olarak dizin yan tarafında ya da merkezinde ağrı oluşabilir. 2. Derece yırtıklarda yürüme hala mümkündür; ancak sert hareketler sırasında ve dizinizi büktüğünüz zaman bıçak gibi giren ağrılar oluşur. 2-3 gün içinde yırtığın bulunduğu yer, artarak şişer ve diz hareketleri engellenebilir. Belirtiler 1-2 hafta içinde azalmaya başlar; ancak dizin aşırı kullanımı ya da sık sık bükülmesi belirtileri geri getirebilir. Eğer tedavi uygulanmazsa 2. Derece yırtığın sebep olduğu belirtiler bir yıl boyunca aralıklarla devam edebilir.

Doktor muayenede dizi büker, bacağınızı düz konuma getirmeye çalışır, yana doğru hareket ettirip ettirmediğinize gözlemler. Burada amaç menisküs diskine baskı uygulayarak yırtık olup olmadığını tespit etmektir. Dizle ilgili bazı diğer problemlerin belirtileri menisküs yırtığı belirtileri ile benzeştiği için kesin bir teşhis için görüntüleme metotları kullanılabilir.

2. Derece menisküs yırtığı tedavisi: Tedavide izlenecek metot yırtığın büyüklüğüne ve bireye etkilerine bağlı olarak ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi olarak ikiye ayrılır.

Ameliyatsız Tedavi: Yırtık küçükse ve dış menisküste oluştuysa çoğunlukla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Bu gibi yırtıklarda, yırtığın daha kısa zamanda iyileşmesi için dize doğru olan basıncın azaltılması, yani bireyin uzanarak dinlenmesi önerilir.

Ameliyatlı Tedavi: Menisküsün sebep olduğu ağrılar çok şiddetliyse, hareket kısıtlaması varsa ve üzerinden bir süre geçmesine rağmen bu belirtiler hafiflemediyse, artroskopik ameliyat seçeneğini önerebilir. Yırtığın durumuna göre kullanılan iki farklı ameliyat seçeneği vardır. Menisküsün bir kısmının veya tamamının alındığı ve yırtılan menisküs parçalarının dikildiği uygulamalardır. İki ameliyatta artroskopik metotla uygulanır. Artroskopi eklemlerle ilgili problemlerin teşhis ve tedavisinde kullanılan bir cerrahi uygulamadır.
" } ] }